fredag 5. oktober 2012

Fredagsnøtt


Pål Lønseth (Ap) / Kilde: dagbladet.no

Denne nyhetsartikkelen, som ble publisert av Aftenposten i går ettermiddag, tar for seg et seminar som ble holdt for å diskutere norske mediers behandling av innvandringssaker.

Den fokuserer på statssekretær Pål Lønseths kommentarer under seminaret. Han mener at mediene preges av dårlig kvalitet i innvandringssakene de tar opp. Pål var skeptisk til at Maria Amelie-saken fikk for mye oppmerksomhet, når 70 andre personer fra barnefamilier ble sendt tilbake samme dag som Maria Amelie, uten å få en liten notis på avissidene en gang. Flere av dem var mindre barn som har vært i Norge i mange år.

Det blir veldig lett å være sympatisk med Maria Amelie og andre individsaker i forhold til å lese om asylsøkere generelt. Dette kaller vi personifisering, som betyr at vi tar opp en en liten del av  en sak, i stedet for å ta med hele det store bildet. Lønseth mener at avisene har et "godhetsmonopol" som vil si at de blir for sympatiske til enkeltpersoner for å få en bedre nyhetssak. Vi får vite alt om Maria Amelie og hennes sak, men hvem var de andre som måtte dra ut av landet samme dag? Hva var deres bakgrunn?

Lønseth sier at i 2011 ble det publisert 201 saker om tvangsutflytting, og at hele 115 av disse handlet om Maria Amelies sak. Fire av de resterende 86 sakene nådde forsidene.


Maria Amelie / Kilde: nytid.no

Ellers nevner Lønseth at mediene har utrolig dårlig analyse. Flere har påstått at Ap har kopiert FrP sin asylpolitikk, noe han sier at ikke stemmer. FrP ønsker å stanse asyl i fem år. Lønseth mener dette blir vanskelig, ettersom det ikke står skrevet "asylsøker" eller "innvandrer" i pannen på de som kommer. Vi måtte også meldt oss ut av Schengen. Lønseth mener dette er manglende problematisering av konsekvensene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar