mandag 10. september 2012

Opphavsrett


S. 48. Repitisjonsoppgaver
Oppgave 1. Formuler med egne ord hva opphavsretten går ut på (maksimum fire setninger).
Opphavsrett handler om hvem som har rettighet på produkter som f.eks legges ut på internett eller lignende. Dersom man laster ned en film, musikk, tekst, eller andre produkter ulovlig på nett, vil man kunne bli straffet for det. Den som har opphavsretten til produktet, er den som skal bestemme hvem som får bruke det og hva det skal brukes til.

Oppgave 2. Gå inn på www.clara.no og finn ut hvordan du skal klarere en låt av a-ha for bruk i en film.
For bruk av all musikk i forbindelse med film, skal det betales for å sammenstille lyd og bilde. Skal man bruke musikk fra CD-er som allerede eksisterer, skal man ha tillatelse fra plateselskapet. Dersom musikken brukes til en film som kun er til privat bruk, trenger man ikke tillatelse for å bruke musikken.

S. 49
Oppgave 3. En rekke opphavspersoner, som journalister, forfattere, osv., lever av å selge det de skaper: åndsverkene sine. Internett er en voksende salgsarena for åndsverk. Hvilke konsekvenser ville det få for samfunnet og opphavspersonene hvis alle vederlagsfritt skulle kunne laste ned alle slags filer?
Jeg tror at dersom man fritt kunne lastet ned filer av alle slag, ville det hatt konsekvenser for alle. Fotografer, journalister, filmskapere, artister og plateselskaper ville hatt store problemer med å leve på det de gjør, ettersom alle kan laste ned produktene deres gratis. Da ville de ikke hatt råd til ressurser for å produsere produkter av kvalitet lengre, og fotograf, journalist, forfatter osv. ville ikke lenger kunne kvalifiseres som levedyktige yrker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar