mandag 24. september 2012

Ytringsfrihet


Ytringsfrihet handler om å ha rettigheter til å uttrykke sin egen mening muntlig eller skriftlig, både i offentlig rom og lokalt/privat uten å straffes for det. Ytringsfrihet er en vanlig menneskerett i de fleste demokratiske land/stater, blant annet her i Norge.

Ytringsfrihet påvirker samfunnet vårt positivt ved at alle har en stemme, og at alle får lov å ha en mening og uttrykke den slik de ønsker. Ytringsfriheten kan ofte bli misbrukt, eller misforstått, ved at en går i det offentlige og direkte trakasserer en annen person ved å si at "han er stygg" eller "hun burde dø". Å si at "jeg mener han er sånn og derfor liker jeg ikke det, dette burde han gjøre annerledes" er mer saklig, og hundre prosent lovlig.

Vi skal ikke ta ytringsfriheten for gitt. Ikke alle land har denne rettigheten som vi har i demokratiske stater. I kommunistiske land som Sør-Korea og land i midtøsten, er ikke politikken utstyrt med denne muligheten.

Trykkefrihet er en viktig del/side av ytringsfriheten. Det handler om retten til å offentliggjøre meningene sine i trykt form uten samtykke fra stat eller myndigheter. I Norge ble dette nedfelt da grunnloven ble skrevet i 1814. I 2004 ble grunnloven endret, så forbud mot forhåndssensur av trykte medier er uttrykt i loven.

Dog eksisterer det etiske grenser for hvor langt man kan gå med ytringsfriheten sin. Forfølgelser og publiseringer av upassende materialer kan oppfattes som hån mot enkeltpersoner. Man må alltid tenke over at det man uttaler seg om ikke er upassende, personangrep eller hån.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar