mandag 1. oktober 2012

Stereotypier


En stereotypi er kort sagt en felles omtale av en folkegruppe. Ut fra hva man hører fra andre, hører og leser i mediene, og egne oppfatninger, blir stereotypier dannet. Her er det mange eksempler å gå ut i fra. Noen har for eksempel fått oppfatning av at alle muslimske kvinner går med burka, alle i Amerika er overvektige og at alle i Norge er rike.

Man putter rett og slett folk "i bås" fordi vi forbinder dem med en folkegruppe som har blitt gitt en karakteristikk. At det er mer "typisk" for den folkegruppen enn andre kan ofte stemme, men når man treffer dem som enkeltmennesker stemmer det sannsynligvis ikke med vår forhåndsoppfatning.

Stereotypier blir ofte fremstilt negativt, men det trenger ikke nødvendigvis å være det. Det sies at et velfungerende samfunn trenger stereotypier, så lenge vi er klar over bruken. Man kan gjerne undersøke en stereotypi mer nøye før man går ut ifra at denne stereotypien er helt sann. Hvor kommer denne stereotypien fra? På hvilke måter stemmer det? På hvilke måter er det feil?

Stereotypier blir veldig ofte dannet gjennom massemedier og hvordan de fremstiller forskjellige ting. Vi påvirkes for eksempel når det gjentatte ganger blir tatt opp "selvmordsbombing i Islam" og lignende saker på nyhetsforsidene. Betyr dette at vi kan gå ut i fra at neste terrorangrep er utført av en muslim? Er det alltid sånn? Absolutt ikke. Slik er det ofte at vi misforstår en stereotype og de som er i denne "båsen" blir sett ned på av mange som ikke kjenner enkeltpersonen. For å forklare hvordan stereotyper i mediesammenheng kan være nyttig/nødvendig, kan jeg ta eksempel med sykepleie. Trenger man plutselig sykehusbesøk, lege eller andre helsetjenester, er det greit å ha lest i avisen tidligere at slik blir en behandlet i sykepleien nå, slik kan jeg forholde meg til legen, pris, og alle venteliste-debattene vi ofte leser om.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar