onsdag 30. oktober 2013

Dolk Lundgren

"Dolk" er dekk-navnet til en kjent gatekunstner fra Bergen, som har lagt igjen kjente kunstverk på vegger i store byer som Bergen, Oslo, Barcelona, Berlin, København, Stockholm, Lisbon, London og Melbourne.

Han har siden 2007 steget inn i gallerier og tjent mye penger for sine verk. Noen mener at Dolks image som "gate"-kunstner har falmet etter at han har flyttet kunsten sin innendørs. Selv fortalte han BA at "man mister street-delen. Det er bare art igjen", da han ble intervjuet om galleriene.


(Bilder: Dolk.no)

Dolk Lundgrens egentlige navn er ukjent, og han ønsker å forbli anonym for å unngå politiet, og fordi han ikke vil bli en "kjendis" som blir gjenkjent når han går rundt på gaten.

Motivene til Dolk er ofte pop-kulturelle, og er satt inn i en humoristisk og/eller kritisk kontekst. Bak bildene ligger det ofte budskap som er samfunnsrelaterte, og ofte kan de være veldig sterke. I noen av verkene er budskapene mer utydelige, og man kan gjerne tolke selv. Eksempelvis bildet over til venstre, hvor en gjerne må tenke seg om to eller flere ganger for å finne en mening bak. Dette kan på en måte være spennende, men vanskelig å se kunsten som det kunstverket det er dersom man ikke kan relatere til det.

Banksy-inspirert
Den unge Bergenseren har blitt svært inspirert av den britiske gatekunstneren Banksy, og har dermed en stil som minner litt om hans.



(Bilde: Banksyny.com)

"Pøbel & Dolk"




Dolk arbeider ikke bare som en ensom anonym ulv. Sammen med gatekunstneren Pøbel har han dekorert jernbanestasjonene i Oslo og Trondheim, samt hus og låver i Lofoten. Prosjektet deres i Lofoten arbeidet de med fra 2008 til 2010, og kalte det "Ghetto Spedalsk". Målet med prosjektet var å plassere kunsten så langt unna byen som mulig, ut i ingenmannsland.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar